torsdag 4. juni 2015

Vindkraftplanene stoppes

Statkraft har bestemt seg for å droppe Fosen. Utbyggingen ble for kostbar i forhold til de forventede inntektene. Nå kan roen igjen legge seg over Fosenfjellene. Vindindustrieventyret slutter, og natureventyret på Fosen kan oppleves av oss og kommende generasjoner. Vi slipper nå hundrevis med turbiner på 150 m, flere hundre km veg i fjellet, 250 km nett/kraftgater.

Vi er glade for at
·         de som er glade i kyst og fjellnatur fremdeles kan få ferdes fritt i uberørt natur uten roterende vinger, varsellys, støy, kraftlinjer osv.
·         dyr og fugler fremdeles kan ferdes fritt i uberørt natur
·         reindriften slipper å miste ca. 500 km2 landområder
·         de som reiser langs kysten/Hurtigruta kan få se Fosen uten vindturbiner langs hele kysten
Utsikt frå Storheia    Foto: Arne Reitan

Utbyggingen av vindkraft på Fosen ble altså for kostbar i forhold til de forventede inntektene. Det er en annen type kostnader som ikke er tatt med og som vi er like mye opptatt av. Det er miljøkostnadene. Ingen har satt tall på verdien av å bygge ned uberørt natur. Støkkan og Braset har kommet frem til 15 mrd i underskudd for Fosen Vind. Hadde miljøkostnadene blitt tallfestet så hadde det blitt mye, mye verre. Og det er synd at myndigheter, fylkespolitikere, lokalpolitikere ikke har brydd seg om å verdsette dette. Da hadde mye vært spart.

Helt fra dag en har dette, etter vårt syn, vært et dødfødt prosjekt der kraftutbyggere og myndigheter har kappes om å underbygge påstanden om at den «grønne vindkraften» i vår uberørte fjellnatur har vært en miljøriktig satsing, at den har vært nødvendig for på skaffe nok kraft og at det skulle bli en lønnsom investering. Alt har vært feil – den er miljøfiendtlig, det ventes et overskudd av kraft på 50 TWh innen 2020 i Norden, Norge hadde en nettoeksport av kraft på 15,6 TWh i 2014 (tilsv. forbruk ca. 1 millioner husstander), kostnadene blir langt over det som er regningssvarende, det blir få arbeidsplasser og det meste går til innkjøp av turbiner i utlandet og utenlandske selskap som bygger linjene. Utbygginga i fjell og myrområder ville i tillegg ha frigjort mye CO2 og metan til atmosfæren, antagelig like mye som hele Fosens bilpark pr år i 100 år.

Kystnasjonalpark
Tanken om en kystnasjonalpark på Storheia bør nå føres videre. Storheia er unik i og med at det her er et ubrutt landskap fra fjord til fjell. Det finnes flere vernede lokaliteter i dette området fra før. Hildremsvatnet naturreservat, det vernede vassdraget Oldelva, det vernede vassdraget Nordelva. Det finnes i tillegg flere kulturhistoriske steder i området. Vi oppfordrer fylkeskommunen til nå å starte en slik planlegging.

Var det verdt det?
Det er mye arbeid som er nedlagt fra utbyggerne sin side, men det samme er det også fra motstanderne sin side. Kampen har vært lang, men når fornuften får seire til slutt så var det verdt det.

Magnar Østerås
Leder

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...