torsdag 18. juni 2015

Skjebnetime for Fosens natur

Vil mye av Fosens natur bli ødelagt av store vindturbiner og nye vegen innover fjellene? Eller vil Statnett og Statkraft skrinlegge planene om ny kraftlinje og hundrevis av turbiner? Det er mange som frykter naturinngrepene og nå håper på av planene blir skrinlagt for godt. Det er jo ingen kraftkrise, vi oppfyller vårt fornybarkrav, vi får ikke så mange arbeidsplasser på lang sikt heller (nesten 80% av investeringene går til innkjøp av turbiner fra utlandet, utenlandske linjearbeider gjør det meste av jobben for Statnett), eiendomsskatten blir ikke så høy med nye avskrivningsregler osv. Det argumenteres for at vi trenger kraft til kampflybasen og blå sektor, men dette er irrelevant. I sum kan en si at det er feil fakta og irrelevante argumenter som de utbyggervennlige serverer til folket.
Utsikt vestover fra Storheia (Foto: Arne Reitan)

Statkraft sin avgjørelse om Fosen er omstridt. Begrunnelsene som brukes for utbygging er arbeidsplasser i etableringsfasen, eiendomsskatt til kommunene, forsyningssikkerhet, fornybarandel o.l. Men dette må bero på kortsiktig profittankegang ved at noen blander politikk og forretningsmessig næringsdrift. Innvendingene er dessuten feil.  

Vindkraftetablering har lav sysselsettingseffekt ifølge Enova. I tillegg vil hver arbeidsplass være subsidiert med ca. 5,5 millioner kr. Vindkraften vil føre til tap av andre arbeidsplasser innen turisme, reiseliv, utmarksbasert næring og reindrift. I tillegg svekker det natur, bolyst og turopplevelser. Det meste går til kjøp av turbiner fra utlandet (opp mot 80%), og nettarbeidet blir hovedsakelig utført av utenlandske selskap. Bioenergi og Enøk er det som skaper flest arbeidsplasser.

Eiendomsskatten vil med ny avskrivningsmodell til vindkraftverk bli vesentlig dårligere for kommunene.

Fornybarandelen - kravet til fornybarandel på 67,5% er allerede i ferd med å bli oppfylt – ifølge SSB var den 66,8% i 2013.

Målet om å hindre nedbygging av natur er det ingen som bryr seg om. Det må være like viktig for en kommune. Men ingen kommune- og fylkestopper reiser ned til Oslo for å snakke med sentrale stortingspolitikere og statsråder om slike viktige temaer. Vindkraftsatsingen bør skrinlegges da den ikke er lønnsom og i tillegg vil den ødelegge store naturområder for all fremtid. Ifølge Statkrafts konserndirektør Christian Rynning-Tønnesen var det iden første avgjørelsen full enighet om konklusjonen i Statkrafts styre – det var ikke slik at beslutningen var helt på vippen. Og når vi vet at kostnadene med tapet av uberørt natur og tapet av naturmangfold ikke engang er tatt med i regnestykket, kan ikke prosjektet la seg realisere.

Forsyningssikkerheten er ikke truet. Norge hadde en nettoeksport på 15,6 TWh i 2014, tilsvarende forbruket til nesten 1 million husstander. I Midt- Norge er det hovedsakelig den kraftkrevende industrien i Møre og Romsdal som forårsaker underskuddet (ca 70%), noe som vil bli rettet opp med den nye linjen Ørskog – Fardal.

Investeringene oppgis til 11 mrd. for 1 000 MW installert effekt, noe som må regnes som urealistisk i det krevende terrenget i fjellområdene på Fosen. Spottprisen på kraft er pr. i dag 12 øre pr kWh, mens investeringene på Fosen og Snillfjord vil kreve en kraftpris som er minst 3 ganger høyere.  Statkraft sine analytikere har nok innsett at den fremtidige prisen vil holde seg for lav. I følge analyser gjort av selskapet Markedskraft, kan den fremtidige kraftprisen 2020 – 2035 ligge helt nede på 22 øre pr. kWh, noe som vil gi et durabelt underskudd for vindkraften. Statkraft har også sikkert skjønt at disse 2 – 3 TWh mer kraft fra disse prosjektene vil bidra til at kraftprisen senkes ytterligere, og underskuddet kan bli enda større.

Reindrift på Fosen vil bli truet av nedlegging. Vindkraft og nett vil legge beslag på viktige reindriftsområder, antagelig vil ca. 500 km2 bli berørt. Det er heller ikke så mange som nevner dette i debatten. Urbefolkningens rettigheter vil bli satt på prøve ved en etablering.

Statskrafts visjon er at de skal skape verdier som bl.a. viser omsorg for miljøet og samfunnet generelt. All kraftproduksjon og kraftnett skal som hovedregel nr.1 gjøres på en samfunnsmessig rasjonell måte. Det kan ikke sies å være samfunnsmessig rasjonelt å nedbygge så mye natur med et så stort forretningsmessig tap som resultat. Av denne grunn bør heller ikke Statkraft selge til en utenlandsk investor, noe som bare vil forsterke den negative effekten av hele prosjektet. Statkraft har skissert planer om fjernvarme og oppgradering av eksisterende kraftanlegg og nett. Dette bør hilses med glede. Hele 20 000 MW er oppnåelig gjennom en slik oppgradering ifølge Cedren. Og det helt uten naturødeleggelse. En annen hovedbegrunnelse fra Statkraft var at ny, billig teknologi for kraftproduksjon er på gang – da bør vi ha tid til å vente.

Fosen Naturvernforening, styret 

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...