søndag 31. mai 2015

Nye omstendigheter for vindkraft på Fosen

Fosen Naturvernforening har nå sendt brev til NVE der vi peker at det har kommet nye omstendigheter inn i bildet som gjør at konsesjonene for vindkraft på Fosen bør revurderes og etter vår mening trekkes. Nye omstendigheter, i slike alvorlige utbyggingssaker som her, bør uten tvil føre til at konsesjonssakene får en ny vurdering. Dette er et anerkjent prinsipp i all forvaltning.

I tillegg har vi sendt brev til KLP som har planer om å investere i vindkraftindustrien på Fosen. KLP fremholder i sin profil en trygg risikoprofil, forutsetninger om god lønnsomhet, god miljøsatsing, langsiktighet i investeringene, ønske om å redusere klimagasser, ivareta menneskerettigheter, attraktive investeringer mv. De nye omstendighetene vil innvirke negativt på økonomien i prosjektene og vindkraft i uberørt natur kan ikke regnes som ren, grønn energi pga. støy, visuell forurensning, stråling, utslipp av klimagasser og ødeleggelse av en ikke fornybar natur.

"Storheia - slik det kan bli seende ut i nær framtid"
Foto: Ketil Ring
Her er et utdrag fra disse brevene:

Den planlagte vindkraftindustrien på Fosen vil føre til nedbygging av så å si hele, og tidligere uberørte, kystfjellrekken på Fosen. Vi håper vi kan få beholde denne naturen slik den fremstår i dag.
Vindkraftetablering er svært arealkrevende med høye turbiner og milevis med veger i uberørt fjellnatur. Det vil være umulig å tilbakeføre naturen til det den en gang var; naturen vil være tapt for alltid.

Det er den senere tid kommet minst to nye omstendigheter som gjør at vi må be om en revurdering av konsesjonene og som vil innvirke på økonomien i prosjektene:

·         I USA, EU og Japan synker strømforbruket, og samtidig faller prisene kraftig på fornybar kraft. I følge Deutsche Bank er solcellebasert kraft billigst i verden innen 2017. Prisen på solcellekraft er halvert hele 12 ganger siden 1960. Ved nok en halvering vil annen energiproduksjon bli mindre ettertraktet. Kanskje det ville være fornuftig å holde tilbake med nedbygging av verdifull kyst- og fjellnatur når ny teknologi er like om hjørnet. Produksjonen av silicium for solceller er i ferd med å revolusjoneres. Superrent silicium vil bli produsert 90% billigere med den nye metoden fra Dynatec og Ife med roterende reaktor etter sentrifugalprinsippet. Samtidig er det kommet en ny teknikk med nanotråder som forbedrer solcellytelsen med 70%. En tynnfilm med nanotråder legges oppå eksisterende solceller. Disse opptar 70% mer solenergi. Teknikken er klar og vil kommersialiseres innen 2018 ifølge opplysninger fra Teknisk Ukeblad og nanoteknologimiljøet.

·         Nye utregninger, med grunnlagstall basert på opplysninger fra NVE, ender opp med et tap på 12,7 milliarder kroner for utbyggingene av de tre vindkraftanleggene til Fosen Vind. Utregningene er foretatt av Støkkan og Braseth og ved hjelp av anerkjente metoder innen regnskapsførsel. Investeringskostnader, driftskostnader, kalkulasjonsrente, driftstimer mv. er basert på alminnelig brukte tall fra NVE. Kraftprisen burde være rundt 70 pr. kWh for å gå i pluss. Regnskapet vedlegges.

For øvrig må anføres at det foreligger flere ulike beregninger for disse vindkraftinvesteringene, både fra NVE og andre, der det er brukt ulike tall for driftstimer (fra 2 700 til 3 200 timer), kalkulasjonsrente (fra 4 til 6,5%), sertifikatpris og energipris. Selv de «snilleste» grunnlagstallene viser et betydelig tap for prosjektene og tilsvarende 40 øre pr kWh, noe som er urealistisk å dekke inn ved de energiprisene som er forventet. Andre utregninger viser et betydelig større tap enn de 12,7 milliarder det er vist til innledningsvis. I tillegg er vegindeksen steget med 20% siden 2010. Og så kommer i tillegg en ikke ubetydelig kostnad til demontering av alle anleggene etter 20 – 25 år).


Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...