Utdrag fra vår årsmelding for 2022:
Gaupa er en utrydningstrua art, og rovviltnemdas kvote for
jakta 2023, som var på totalt 24 dyr, ble påklaget. Totalkvoten på 24 dyr ble
opprettholdt av departementet, men hunndyrandelen ble redusert fra 8 til 5 dyr.
Kvoten for Trøndelag og Møre og Romsdal (region 6), ble fylt på første jaktdag.
Mye av dette skyldes utstrakt bruk av viltkameraer.
NINA har et prosjekt på Fosen med instrumentering av
kongeørn med formål å avdekke hvor mye sau og lam som blir tatt av ørn. Det kan
se ut som om dokumentasjonen ikke er kvalitativ god nok. Prosjektet ble
avsluttet i 2022, men sluttrapport er ennå ikke ferdigstilt.
Tretopphytter i skogen er også under planlegging i Fosen. Vi har engasjert oss i flere prosjekt der vi nå venter på klagebehandling. En av hyttene rager 9 m over bakkenivå, og har et totalareal på 70 m2. Dette er derfor ikke en uskyldig utbygning som vi kan la passere.
I Hasselvika planlegges et større steinbrudd, Årlotten steinbrudd. Her mener vi at det bl.a. blir tatt for lite hensyn til flere fredete rovfuglarter (havørn, vandrefalk, kattugle..) i området.
Vindkraft er stadig aktuelt. For Storheia og Roan foregår det nå samtaler mellom reindrifta og departementet om en ordning der en ser på alt fra avbøtende tiltak til full nedtaking av anlegga. Departementet har engasjert Riksmekleren for å komme videre med nye avbøtende tiltak. Her kan bemerkes at vi også i høringsperioden var på møte med Olje- og energidepartementet der også reindriftsproblematikken var på agendaen. Den gangen var det ikke aksept i hvert fall.
Enkelte mener at elektrifisering av oljeplattformene Draugen
og Njord fra vindkraftanleggene på Fosen vil være smart for å få ned
klimagassutslipp fra plattformenes egne gassturbiner og slik grønnvaske olje-
og gassproduksjonen. Vi mener at det totale utslipp av klimagasser i europeisk
sammenheng ikke vil minke ved tiltaket, men øke ved at den økte
gassproduksjonen blir ført til kontinentet for laveffektiv utnytting i bl.a.
husholdninger.
En ny 132 kV kraftledning er planlagt fra Åfjord til Eide i Bjugn. Her mener vi det er viktig å mest mulig følge eksisterende østlige traseer i stedet for å føre den i mer uberørt, indre kystnatur.
NVE har satt i gang arbeid med vilkårsrevisjon av 4 vassdrag på Fosen etter at vi sendte krav om det. Dette gjelder Sørdalselva/Arnevikelva, Mossa/Meltingen, Teksdalsvassdraget, Svartelva/Skaugavassdraget. Fram til 2022 var det mulig for ca. 430 konsesjoner, fordelt på 187 vassdrag, å ta opp vilkårene for konsesjonene til revidering. Vi mener at det med kostnadseffektive tiltak, uten vesentlige reduksjon i kraftproduksjonen, vil være mulig å ivareta miljøverdiene på en bedre måte enn i dag. Kraftselskapene er uenige i dette, men vi får håpe NVE kan prioritere miljøet i dette tilfellet.
Det er mottatt flere tips om ulovlig veibygging i fjellet, ulovlige demninger og oppføring av hytter uten tillatelse, noe som er sendt videre til kommunene.
Enkelte har henvendt seg til foreningen om ulovlig nedbrenning av flere hus i Rissa, men tross kontakt med kommunen har det ennå ikke lykkes å komme til bunns i disse sakene. Dette er søknadspliktige tiltak med krav om å bringe avfallet fra nedrivning til avfallsmottak.
Kampen mot motorcrossbanen i Gurulia har vært et viktig tema gjennom flere år. Det har vært tvil om de veirettighetene Forsvaret hadde, kan videreføres. Tilføringsveien er både smal og trafikkfarlig med boliger tett inntil, og veien brukes mye i landbrukssammenheng. Dette skaper kontroverser. Friluftsområdene vil bli berørt i vid utstrekning av støyen fra kjøringen.
Vi har endelig fått statsforvalteren til å oversende vår klage på massiv dumping av blåskjellavfall i sjøen videre til Miljødirektoratet. Opptil 40% av pakkevolumet kasseres (råtne, ødelagte) og dumpes i sjøen av blåskjellprodusent i Åfjord. Dette er Norges største produsent så det dreier seg om store kvanta.
Noen har tipset foreningen om en større sprengsteinmur i Vestvikfjæra i Fevåg der muren er blitt nesten dobbelt så stor som tillatt. Dette har vi prøvd å få kommunen til å ta tak i, men i første omgang fikk vi beskjed om at vi selv måtte ordne opp med tiltakshaver. Her er Sivilombudet kontaktet for hjelp.
Fremmede planter blir bekjempet i kommunene på Fosen, og det gis tilskudd fra statsforvalteren. Her synes det å være for liten kvalitet på det arbeidet som blir gjort. Mye blir fjernet, men når det meste, på flere steder vi har observert, blir stående igjen, så har det ingen hensikt.
Det ble endelig satt en stopper for en permanent
snøskuterløype i Åfjord. Det var en av de større sakene i 2022.
Så er det kommet svar fra statsforvalteren om at gummigranulat fra gamle kunstgressbaner kan brennes i forbrenningsanlegg. Dette synes vi er noe rart i og med at det flere steder i landet hoper seg opp med slik avfall da det der hevdes at det ikke uten videre kan forbrennes. Vi vil derfor forsøke å gå nærmere inn i denne saken ved dialog med Miljødirektoratet.
På oppdrettssida er det arbeidet mye med planene om
landbasert oppdrett på Fosen (Bessaker, Brennholmen i Åfjord, Gullvika i Bjugn
og Vikingbase på Kvithylla i Rissa). På de fleste stedene er det snakk om
sprenging av holmer og skjær og utfylling i sjø. Vi har påklaget flytting av
fôrflåten inn til land ved Lønngrunnen. Sist, men ikke minst, er det arbeidet
mye mot etablering av torskeoppdrett i Trondheimsfjorden og i Osen. Foreløpig
er det ikke gitt noen tillatelser.