søndag 22. oktober 2017

Argumenterer mot bygging av Fessdalselva kraftverk

Clemens Kraft AS har søkt om bygging av Fessdalselva kraftverk. Fessdalselva kraftverk ønsker å utnytte et fall på 102 meter i Fessdalselva mellom kote 104 og 2. Det er tre vann som planlegges regulert, Storårevatnet med 2 m og begge Fessdalsvatna med 1,5 m. Det planlegges anlagt demninger med basseng, veier, rørgater og kraftledninger. Utbyggingen vil medføre redusert vannføring på en ca. 1530 meter lang strekning i Fessdalselva. Det er fastslått at det er storlom ved vannene, det er ål i området og det er påvist en rødlistet skjegglav (gubbelav). 
Fessdalselva - verd å bevare

Fosen Naturvernforening vil ikke tilrå en utbygging av Fessdalselva med tilhørende regulering av Storårevatnet og Fessdalsvatna. Vi mener en utbygging her ikke er forenlig med gjeldende lover og regler mht. å ta vare på landskap og natur. Mye uberørt vassdragsnatur og INON- områder vil forsvinne, biologisk mangfold og flere rødlistearter kan forsvinne. Utbygger har ikke nevnt at det er oter i nedre elvestrekning. Den norske oterbestanden er svært betydningsfull og utgjør cirka 25 prosent av den europeiske totalbestanden. Derfor har Norge et spesielt forvaltningsansvar for oteren, som både omfattes av Bernkonvensjonen og CITES (Washingtonkonvensjonen). Arten er karakterisert som sårbar på Den Norske Rødlista. Eventuelle avbøtende tiltak for ål, fossekall og storlom vil aldri bli en fullgod kompensasjon for utrydningstrua arter.

Vi har kanskje bygd ut nok elver i Rissa. Fra før har vi Svartelva, Hasselelva, Brudalsbekken og Vollabekken. I tillegg er det storstilt vindkraftutbygging ikke langt unna og en 420 kV kraftledning gjennom hele Stjørnfjella er planlagt. Dette understreker behovet for en samlet plan for alle typer inngrep hvis vi fortsatt skal beholde noe uberørt natur og ivareta det biologiske mangfoldet og friluftsområdene for etterslekta. Tiden med en bit-for-bit utbygging av kraftlinjer, vindkraftverk, småkraftverk, veier og lignende må være forbi. Vi mener også det ikke er tatt tilstrekkelig hensyn til friluftslivet.

Søknaden er begrunnet med at utbyggingen vil bety mye for å sikre krafttilgangen.
Det er ifølge Statnett forventet et betydelig overskudd av kraft innen 2020 på ca. 50 TWh i det felles nordiske kraftmarkedet. Det blir derfor feil å begrunne søknaden med at det er kraftmangel. Norge har allerede en årlig nettoeksport på ca. 10 TWh.

Hele vår uttalelse i denne saken kan leses her.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...