onsdag 18. oktober 2017

Ta vare på myra

Den fasinerende gulmøkkmosen på myr
Foto: Arne Reitan
I disse dager har Landbruks- og matdepartementet hatt på høring et forslag om forbud mot nydyrking av myr med utgangspunkt i klimahensyn. Fosen Naturvernforening har her levert høringsuttalelse der vi støtter dette forslaget fordi myra er viktig å ta vare på ikke bare i klimahensyn men i alle høyeste grad også med hensyn til det rike naturmangfoldet som har tilholdssted i myra. Her finnes et eldorado av karplanter, mosearter og insekter. Av disse artene er mange truet og står derfor på rødlista. Mange trekkfugler bruker våtmarkene som hekke- og rasteplasser mens andre fugler overvintrer i våtmark eller bruker de som tilholdssted i mytesesongen.

Ifølge «Naturens goder – om verdier av økosystemtjenester» er minst en tredjedel av myrene i Norge under skoggrensa drenert siste hundre år, og særlig myrer i lavlandet har vært utsatt for store inngrep, bl.a. pga. omdisponering til utbygginger og landbruks- og skogbruksformål i tillegg til kraftutbygging og andre naturinngrep i vannsystemene. Så det er derfor på tide å sette inn strenge tiltak for å bevare denne viktige delen av vårt naturmangfold som myra representerer.

Hele vår høringsuttalelse kan du lese her.

Vil du vite mer om myra og hvorfor den er vert å ta vare på, finner du mer informasjon her laget av Sabima

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...