mandag 11. mai 2015

Kjenner du konsekvensene av vindkraftutbyggingen?

Ketil Ring, styremedlem i Fosen Naturvernforening, hadde eit leserinnlegg i Fosna-Folket tidleg i mai:
Kjenner du konsekvensene av vindkraftutbyggingen? Gjør du ikke det er det kanskje ikke så rart. Selskapene som står bak utbyggingen har ansatte og lobbyister med oppgave å drive informasjonskampanjer som i all hovedsak kun fokuserer på én side av saken. Gjennom pressen serveres den ene solskinnshistorien etter den andre som omhandler hvor «lønnsomme» vindkraftprosjektene er og hvor «innbringende» de er for lokalsamfunnet. Utad kan det virke som om disse selskapene også har et bein innenfor i kommunestyrene på Fosen. Kommunepolitikerne lar seg i alle fall rive med, og lokkes med et kortsiktig behov for arbeidskraft og skatteinntekter fra næringseiendommene.
"Storheia, før og etter" Foto: Ketil Ring

Faktum er at den planlagte vindkraftutbyggingen på Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan vil være den største katastrofen Fosen-naturen har stått ovenfor. Når 15 mil med anleggsvei skal bygges for å frakte inn 174 vindturbiner som skal forankres i fjellet, vil dette gi sår i naturen som aldri vil leges. Store områder med urørt natur vil gå tapt. Fjell og skog. Jaktområder og fiskevatn. Kulturminner og reindriftsarealer.

Når konsesjonstiden på 25 år er over skal områdene kunne «tilbakeføres» til sin naturlige tilstand så langt det er mulig. Det er ikke spesielt langt. Heller ikke NVE, Fosen Vind eller selskapene bak tror at området vil kunne «tilbakeføres» i særlig stor grad. Ødeleggelsene vil være permanente. Det er også et spørsmål om det vil være tilgjengelige ressurser igjen i prosjektet til å foreta seg noe som helst når dette er over, tross statlige garantier, lover og forskrifter.
Flere som har engasjert seg i vindkraft fokuserer på den økonomiske siden av saken; at vindkraft er ulønnsomt og utdatert, at kraftprisene vil gå ytterligere nedover i årene som kommer, og at man vil møte konkurranse fra mer moderne og lønnsom energiproduksjon som for eksempel solenergi fra blant annet Tyskland og atomenergi fra Finland, samt ulike energieffektiviseringstiltak. Alt dette stemmer. Men økonomi er ikke spesielt relevant i denne saken. Det er uerstattelige områder med natur som står på spill. Verdien av naturen og fjellområdene på Fosen kan ikke måles i penger.
Mye har skjedd siden konsesjonene ble gitt i 2010. Nye, mer naturvennlige måter å produsere energi på er her, og flere er på vei. Og selv om vi ennå har en lang vei å gå blir vi stadig flinkere til å se verdien av naturen rundt oss. At det på nåværende tidspunkt kun er selskapene bak vindkraftutbyggingen sitt privilegium å ta «endelige beslutninger» blir helt feil. NVE og Olje og energidepartementet må på banen på nytt i denne saken, og konsesjonene for vindkraftutbygging på Fosen må trekkes tilbake. En helomvending fra NVE nå er ikke et nederlag; kommende generasjoner fosninger vil huske det som en seier.

Vi kan ikke ofre urørt natur for noe så unødvendig som vindkraftutbygging i fjellet. 

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...