mandag 18. mai 2015

Unødvedig vindkraftutbygging på Fosen

Fosen Naturvernforenings leder, Magnar Østerås, har hatt et innlegg i Nationen, Adresseavisen og Fosna-Folket de siste dagene. Her gjengis dette:

Varige lave strømpriser er utsiktene for kraftselskapene. Likevel kan det se ut til at Fosen Vind med Statkraft, de mindre småeierne Agder Energi, Trønderenergi og NTE ønsker å investere i denne ulønnsomme vindkraften langs Fosenkysten. Inngrepene er svært arealkrevende og naturødeleggende. Det planlegges nå for 170 vindturbiner med høyder på opptil 150 m i vindkraftanleggene Roan, Kvenndalsfjellet og Storheia. Tyholttårnet er til sammenligning 124 m. I tillegg er det 2 – 3 andre vindkraftanlegg under etablering på Sørmarksfjellet, Bessaker II og Harbakfjellet.   
Illustrasjon over vindkraftanlegg på Fosen 

som har fått konsesjon med tilhørende influensområde på 10 km:
 – Sørmarksfjellet, B – Bessaker, R – Roan, H – Harbak,

K – Kvendalsfjellet, S – Storheia og  V – Valsnesset
F – Kampflybase
Rød – 420 KV kraftlinje
Grønn – Influensområde (10 km) rundt anlegga og kraftlinja

En skulle forvente at det var et tvingende nødvendig behov for et slikt naturinngrep. Følgene blir katastrofale med en total og varig nedbygging av hele kystnaturen på Fosen. Sannheten er at vi ikke har behov for denne kraften. Trenden i kraftmarkedet er mindre alminnelig forbruk av strøm og stadig større produksjon. Mye skyldes klimaforandringer.

I 2014 ble overskuddet av strøm hele 6% større enn i 2013 slik at en endte opp med en nettoeksport på 15,6 TWh. Kraftoverskuddet tilsvarer 10 ganger denne vindkraftutbyggingen på Fosen. Dette tilsvarer for øvrig vindkraft fra 1 700 turbiner. Kraftbransjen sammenligner gjerne hvor mange husstander et vindkraftanlegg kan dekke. En får nesten inntrykk av at disse husstandene mangler kraft. Til sammenligning utgjorde vår nettoeksport i 2014 nok kraft til å dekke kraftbehovet til omtrent 1 million husstander. Utbyggingen som Fosen Vind planlegger, tilsvarer kraft til ca. 80 000 husstander.

Vindkraftanleggene i Roan og på Storheia vil beslaglegge store arealer som er viktige for reindriftsnæringen. Det er underlig at for eksempel en hytteutbygging på noen m2 stoppes pga. reindriften mens denne Fosen- utbyggingen, som vil umuliggjøre sørsamisk reindriftsnæring i et område opp mot 500 km2, tillates. Det folkerettslige vernet burde stå sterkt i en slik sak.

Ellers legger en merke til at kraftbransjen nå har høynet sitt anslag på totalinvesteringen fra 7 til 9 milliarder for denne utbyggingen. Dette tilsvarer 15 millioner pr. MW, noe som igjen vil si en fordobling fra utbygginger i 2008. Realistisk sett vil nok utbyggingen bli enda dyrere i dette utfordrende terrenget på Fosen. Vegutbyggingene er underbudsjettert for prosjektene.

Lønnsomhet i prosjektene synes dårlig. Likevel må ikke dette være det eneste styrende for en investeringsbeslutning. Kraftselskapene bør vurdere samfunnsnyttige hensyn der uberørt natur tillegges vekt. Et ja til investering betyr også et ja til nedbygging av Fosenkysten for alltid. Hvis vi eksporterer kraft til 1 million husstander, kan en ikke argumentere med at samfunnsmessige hensyn tillegges avgjørende vekt i en eventuell investeringsbeslutning.  

Vindkrafteventyret, som enkelte ordførere og ansatte i kraftselskapene ønsker å kalle det, fremstår heller som en tap – tap- situasjon der lite eller ingen ting blir igjen til kraftselskapene, KLP og lokalsamfunnet - bare ødelagt natur vil vitne om feilinvesteringer. En investeringsbeslutning vil ikke bety starten på et eventyr; det vil bety slutten på vårt natureventyr på Fosen.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...