lørdag 23. september 2017

Revidering av forvaltningsplan for store rovdyr

I disse dager har rovviltnemnda i region 6 Midt-Norge hatt revidertforvaltningsplan for rovvilt ute på offentlig høring. Dette er den regionen Fosen tilhører. Fosen Naturvernforening prøver å påvirke så godt vi kan for at våre store rovdyr skal tas vare på og skal kunne få ha sin rettmessige plass i vårt naturmangfold. For oss på Fosen er det i første rekke gaupe og kongeørn det dreier seg om.

Gaupe
Gaupe i Namskogan familiepark
Foto: Arne Reitan
Når det gjelder gaupe har rovviltnemnda i sitt endringsforslag mellom annet foreslått at tidligere fylkesvise bestandsmål for gaupe fjernes og at det innføres kvotefri jakt på gaupe i områdene Røros, Oppdal og på Fosenhalvøya.

Gaupebestanden er godt under bestandsmålet for Norge. Gaupa er kategorisert som sterkt truet på Rødlista. Det betyr at risikoen for å dø ut de neste 20 – 100 årene er 20 %. Det foreligger stor fare for innavl med så liten gaupebestand som vi har i dag. I tillegg er andelen gaupeskader redusert i landet og på Fosen. Dette er noe av bakgrunnen for at en ønsker en levedyktig bestand av gaupe på Fosen, og at Fosen fremdeles skal være kvotejaktsområde. En ønsker å ta mer hensyn til samspillet i naturen. Dette betyr også at vi går imot å oppheve dagens fylkesvise bestandsmål. En oppheving vil antagelig bety et større trykk mot rovdyra.

Kongeørn
Fosen Naturvernforening mener kongeørnbestanden fortsatt må forvaltes som tidligere uten ytterligere tiltak for uttak av individ. Bestandsutviklingen for kongeørn tilsier at det ikke er rom for endring av dagens forvaltningspraksis. Forsøksordninger med utvidet rett til skadefelling og bestandsreduksjon for Fosen bør avvises inntil videre. Kvalitetssikring må være stikkord for rovdyrforvaltningen der tilfredsstillende dokumentasjon for bestandsutvikling og skadedokumentasjon må sikres ved uavhengighet og veterinærfaglig kompetanse.

Våre merknader i denne saken kan leses her.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...