fredag 9. juni 2017

Unødvendig vindkraftutbygging på Fosen

Torsdag denne uken var det  en støttemarkering
 for videre reinsdrift på Fosen.
Foto: Magnar Østerås

I disse dager pågår en rettsak i Inntrøndelag tingrett som behandler sør-gruppa i Fosenreinbeitedistrikt sin protest mot at Fosen Vind skal få anlegge vindkraftanlegg i reinbeiteområdet deres på Storheia på Fosen. Fosen Naturvernforening har arbeidet for å redde Fosennaturen mot vindkraftutbyggingen i mange år – dessverre uten å lykkes. Vi får bare håpe samene vinner fram og at utbyggingen kan stoppes på denne måten.
Naturen har ikke fått tildelt advokat i denne saken heller….

Hilde Opoku holdt appell
Foto: Magnar Østerås
Vindkraftutbyggingen på Fosen er unødvendig i den forstand at Norge allerede har en årlig nettoeksport på 5 – 6 ganger Fosenutbyggingen. Det er heller ingen samfunnsnytte å legge til rette for bl.a. Credit Suisse, kan foreta irreversibel nedbygging av kystlandskapet i Fosen, ødelegge naturmiljøet, redusere mulighetene friluftslivsopplevelse i alle kystkommunene på Fosen og sist, men ikke minst, ta bort livsgrunnlaget for en allerede hardt belastet urbefolkning i Fosen med utbygging av både vindkraft og nett. Stadig mer fare for nedising av beite fører til et enda større behov for tilgjengelige, alternative beiteområder.  
Dommeren til venstre, advokat Geir Haugen (stående) representerer reindriftsnæringen,
prosessfullmektig Andreas Brønner foran i midten
og Arvid Jåma i Sør-Fosen reinbeitedistrikt til høyre.
Foto: Magnar Østerås

Vindkraftverk på Fosen
Rød = 420 kV kraftlinje (m/coronastøy spes. i fuktig kystklima)
Grønn = Influensområder (10 km) rundt anlegga og kraftlinja

SØ = Sørmarksfjellet
B = Bessakerfjellet/Skomakerfjellet
R = Roan
H = Harbakksfjellet
K = Kvenndalsfjellet
S = Storheia
V = Valsneset

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...