torsdag 12. november 2015

Vindkraft i Trøndelag på utenlandske hender

Her kan du lese Fosen Naturvernforening sitt leserinnlegg "Vindkraft i Trøndelag på utenlandske hender":

Det lokale kraftselskapet Trønderenergi ønsker å redusere sin eierandel helt ned til 5 - 10%. I stedet kommer den sveitsiske storbanken Credit Suisse inn med sitt konsortium med ca. 40% eierandel i Fosen Vind sine utbyggingsplaner for vindkraft i Fosen, Snillfjord og på Hitra.
  
Vindmøller på Bessakerfjellet  Foto: Arne Reitan
Sveits er kjent for sine banker, og de har ry på seg for diskresjon, pengevasking og hemmelighold. Credit Suisse fikk i 2014 en bot på 15 mrd. kroner for å ha hjulpet amerikanske statsborgere med å unndra skatt gjennom flere tiår. Det er ifølge media oppdaget flere norske svindelaffærer med forbindelse til Credit Suisse. I det siste rapporteres i media at Credit Suisse etterforskes i forbindelse med ulovlige transaksjoner i FIFA- skandalen som bl.a. resulterte i FIFA- president Sepp Blatters avgang. FSI (Financial Secrecy Index) plasserte Credit Suisse som en av de øverste på rangeringslisten med et hemmelighold på 78% i 2013. Sveits er fremdeles et stort skatteparadis. Banken, som skal overta mye av vindkraftutbyggingen, har utallige riper i lakken og et stort forbedringspotensiale.


Dette virker lite betryggende, og en undres på hvor Trønderenergi har fått sine råd. Statkraft og Trønderenergi burde ikke ha innledet et slikt samarbeid. Det lokale eierskapet, som var så viktig for beslutningstakerne i kommuner og fylkesting, smuldrer bort. Skal virkelig kystnaturen vår forsvinne på en slik måte?

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...