tirsdag 4. september 2012

Referat fra møtet med Ola Borten Moe



Mandag den 3.september var som kjent Olje- og energiminister Ola Borten Moe på befaring på de planlagte vindkraftanleggene på Fosen. På Fosen Fjord Hotel ble det holdt åpent møte, der leder Magnar Østerås deltok. Her er hans referat fra møtet:

Statsråden ønsket velkommen og sa at hans oppgave i denne omgang først og fremst var å lytte til de impliserte.


Ordfører i Åfjord Vibeke Stjern var først ute og uttrykte sitt ønske om en rask behandling av både vindkraft og nettspørsmålet. Det var ønskelig med en avklaring av nettløsningen og få med så mye som mulig av prosjektene i Åfjord.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe

Ordfører Arnfinn Astad i Bjugn henviste til et tidligere møte med departementet nå i sommer og sa ellers ikke så mye. Han overleverte forøvrig et brev til statsråden i sakens anledning, uvisst med hvilket innhold. Astad har tidligere vært svært kritisk til at Bjugn har blitt avspist med mange møller på sin side etter innsigelse fra fylkesmannen. Dette var på bakgrunn av nærheten til Hildremsvatnet naturreservat.

Natur og Ungdom, ved Silje Lundeberg, ønsket å bygge ut vindkrafta i de foreslåtte områdene med visse mindre justeringer, bl.a. større avstand til verneområder og områder med rødlistearter.

Torgeir Havik, Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag, mente at energibehovet var dekket i Trøndelag og henviste heller til å benytte seg av ENØK og alternative energibærere. Han henviste ellers til at avdøde bestefar til Ola Borten Moe neppe ville være særlig tilfreds med en eventuell tillatelse til disse anleggene ved nåværende olje- og energiminister. Hvis ministeren ville ha et godt forhold til miljøvbevegelsen, samene, bøndene (kanskje ikke grunneierne til anleggene - MØ input) og nesten alle øvrige trøndere, så måtte han vise respekt for trøndersk fjellnatur og redde Fosenfjella fra alle de unødvendige turbinanleggene og den ødeleggende 420 kV linja som er planlagt.

Steinar Nygaard, Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag, fortsatte med å mane til varsomhet når det gjaldt de foreslåtte inngrep. Alle områdene har store naturverdier som vil gå tapt. Flere av områdene har høyeste score på listen over verneverdier. Spesielt ble det henvist til at Storheia er valgt ut til kandidat som kystnasjonalpark fra miljøbevegelsen.
Steinar Nygaard fra Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag

Reineirnes advokat for sørgruppa Fosen Reinbeitedistrikt var nokså krass i sin fordømmelse av planene og sa at en eventuell rettskraftig konsesjon i den offentlige forvaltning ville bli prøvd i rettsystemet, helt opp til folkerettsdomstolen i Strasbourg. ILO- konvensjonen og en FN- konvesjon om urbefolkningens rettigheter stod så sterkt at uavhengig av andre samfunnsmessige hensyn så måtte dette vike hvis reindriftsinteresser stod på spill. 

Fra Nordgruppa ble det hevdet at spesielt Haraheia/Roan var av avgjørende betydning for å opprettholde antall dyr og sidaer.

Magnar Østerås, Fosen Naturvernforening, uttrykte bekymring for at hele kystlinjen nå så og si ville bli omgjort til vindkraftindustri med tilsammen 8 vindkraftanlegg, ca 400 møller og en tetthet som tilsvarer 5 - 6 møller pr km hvis sett på rett linje langs kysten. Anleggene ville være i strid med gjeldende retningslinjer for etablering av vindkraftanlegg utgitt av Miljøverndepartementet. Dette er 11 punkt, deriblant hensynet til reindrift og samisk kultur, ubrutt landskap fra fjord til fjell, sterk reduksjon av INON- områder osv.. Utbyggingen ville være kontroversiell for det nyetablerte reiselivsselskapet for kystkommunene der et satsingsområde er å gjøre Fosenkysten attraktiv for turisme. Kraftsituasjonen er nå snudd på hode, ikke bare inneværende år, men også gjennomsnittet for de siste 5 år. Importbehovet er nesten borte. Midt-Norge har i år hatt en nettoeksport i 2 måneder, og underskuddet tom. uke 32 er bare på 0,9 TWh. Vindkraftutbygging i Fosenfjella tilfører atmosfæren store mengde klimagasser fra myrområdene som bygges ut bl.a. til veger. Kvoteregime for CO2 fører også bare til at innspring et sted ved et brunkullkraftverk bare blir solgt videre lenger sørover i EU. Dette gir ingen klimagevinst. Det kan ikke være riktig å gi subsidier til slike vindkraftverk for å slippe ut klimagasser når det samtidig gis milliarder til Indonesia for å hindre utslipp av klimagasser fra regnskog og torvmyr.

Sigmund Astorsen, Vern Fosenhalvøya, uttrykte at det ikke var noen særlig lokal aksept og henviste til bl.a. at 2 150 personer hadde underskrevet på deres nettsideopprop. 

Ola Borten Moe avsluttet med å si at alt ville bli tatt med i den vider vurdering som ville vare ca 1 år pga at alt skulle underlegges en samlet vurdering fra Namsos til Trollheim. Han sa imidlertid at linja ville bli en sentrallinje, noe kraftselskapene satte stor pris på iom. at de da ville slippe rimeligere unna nettutbyggingen. Nettkostnadene ville bli tatt på nettleie over hele landet. Litt rart iom. at folk i Norge da vil bli de som betaler for at kraftselskapene skal kunne eksportere. En må regne med at det meste vil gå til eksport. Begrunnelsen for linja har forøvrig nå blitt mer for å styrke kraftflyten nord - sør, noe som er nytt i forhold til utgangspunktet for søknaden.




Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...