lørdag 1. september 2012

Fosen Naturvernforening i møte med Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet


Etter initiativ fra Fosen Naturvernforening, ved leder Magnar Østerås, ble det mandag 27.08.2012 holdt et møte der  Olje- og energidepartementet (OED), Miljøverndepartementet (MD), Vern Fosenhalvøya, Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag og Fosen Naturvernforening deltok. Tema for møtet var vindkraftanlegg og nett på Fosen og bekymring for tap av Fosennatur til vindkraftindustrien. Konsesjonene er nå til klagebehandling hos OED og MD. I den forbindelse ønsket Naturvernforeninga et møte for en mer grundig gjennomgang av prosjektene sammen med overinstansene OED og MD.

Her er leder Magnar Østerås sitt referat fra møtet:
Det ble fra vår side gitt uttrykk for bekymring over at NVE i sine konsesjonsvedtak i for stor grad hadde vektlagt Energilovens føringer om å øke kraftproduksjonen og i mindre grad hadde lagt vekt på konflikter med andre målsettinger, forskrifter og lover. Det vises her bl.a. til landskapsvern, vern av truede dyre- og fuglearter, verneplan vassdrag, verneplaner kystgranskog, Naturmangfoldloven, fylkesfriluftsplaner, ILO- konvensjonen.


Fra høyre: Sigmund Astorsen (Vern Fosenhalvøya),
 Maganr Østerås (Fosen Naturvernforening),
 Steinar Nygård (Naturvernforbundet), deretter representanter fra MD og OED

Det ble reist kritiske spørsmål til saksbehandlingen. Det er svært nære økonomiske bindinger  mellom kraftselskaper, kommuner, fylkeskommuner og fagutredere til konsekvensutredningene. Fagutredningene er generelt svak på miljø, , friluftsliv og reindrift. Det mangler uttalelser av god faglig karakter fra representanter for barn og unge. Det er ikke utarbeidet en tilfredsstillende helsefaglig rapport fra fylkeslegen for noen av anleggene når det gjelder friluftsliv og helse. Vi mener at vedtakene i tillegg er bygget på feil fakta, som for eksempel at tiltakene ikke gir utslipp av klimagasser, at det skapes mange arbeidsplasser og at kraftundersuddet i Midt-Norge er 3 – 4 ganger større enn det reelle tall i dag viser. I følge Enova har vindkraftetableringer lav sysselsettingseffekt. Vi har også sett utregninger på at hver arbeidsplass i vindkraftindustrien er subsidiert med 5,5 mill kr.

Vi imøtegikk NVE sine begrunnelser for å vedta konsesjonene. Kraftsituasjonen er snudd på hodet. I sommer har vi hatt to måneder med nettoeksport, og frem til uke 32 er underskuddet i 2012 bare 0,9 TWh. Fylkeskommunen opererte med en prognose på 13,4 TWh i underskudd  for et tørrår i 2012. Importkapasiteten og produksjonen er god. Flere kraftlinjer er spenningsoppgradert. Våre målsettinger for de grønne sertifikater og fornybardirektivet kan oppnås uten å bygge ned uberørt natur i kystfjellene. Vi poengterte at klimagassutslippet fra myrbearbeiding ved vegbygging mv. i fjellområdene, var betydelig. CO2 og metan vil avgis i en slik mengde at det ved utbygging i hele området på Fosen tilsvarer utslippet fra den samlede bilpark på Fosen årlig i hundre år. Det må være like viktig å forhindre dette som å gi milliarder til Indonesia for bevaring av regnskog og torvmyr.  Vi syntes også det var viktig å presisere at vårt bidrag ved vindkraft ville bety svært lite for Europas totale behov for kraft samtidig som inngrepene her hjemme vil bli dramatiske for naturen.  

Det ble videre gått inn på at vindkraft og kraftledninger er noe som er relativt nytt og ukjent i utbyggingssammenheng, og at det er nødvendig med hensynssoner og buffersoner i forhold til  kystgranskog, friluftsliv og reindrift. Vi anbefalte å satse på ENØK og andre alternative energibærere. NVE har hele 124 vindkraftanlegg og 702 vannkraftanlegg til behandling. Dette må bety at en eventuell konsesjon eller tildeling av grønne sertifikater må prioritere de mindre konfliktfylte prosjektene. Kystnasjonalparken, som vi har foreslått på Storheia, må få en avklaring før arealene er beslaglagt av vindkraft. Vi henstilte til departementene om å vurdere den uberørte naturen som en endelig ressurs som den er, og at dette var offeret hvis vi bygget ut slik fornybar ressurs som vindkraft i fjellene. Reiselivsnæringen satser nå på Fosenkysten etter det vi ser i et oppslag i Fosna-Folket. Da kan en ikke samtidig bygge ned den naturen som turistene ønsker å se. Turistene kommer ikke til Norge for å sole seg, men for å se spektakulær natur.

Vi poengterte at uttalelser til media, fra statsrådene i departementene, nå i den senere tid ikke var forenlig med en nedbygging av Fosennaturen. Dette gjaldt Ola Borten Moe sin uttalelser om å redusere utslippene og basere seg på en bærekraftig måte. Eli Blakstad, statssekretær i OED, uttalte at naturen som omgir oss er en viktig ressurs for Norge på lang sikt. Bård Vegar Solhjell har nettopp, sammen med Cicero, senter for klimaforskning, lagt frem en rapport som  konkluderer med at vi må regne med varmere vintre og våtere klima.

Vi henviste til Miljøverndepartementets retningslinjer for planlegging og lokalisering av vindkraftanlegg. Samtlige 11 punkt synes å kollidere med de foreslåtte og konsesjonsgitte anleggene som vurderes i denne omgang. Det heter bl.a. at områder med stor konflikt i forhold til reindrift må unngås. Videre at INON- områder, dvs. Ubrutte områder fra fjord til fjell må unngås.

Det ble fremlagt en liste med de viktigste konfliktområder ved de aktuelle vindkraftanlegg og nett. Det ble overlevert et kart over de anleggene som har fått konsesjon med tilhørende influensområde på 10 km. Kartet viser en total overlapping av områdene langs hele kysten. Det ble overlevert en  utskrift over kraftutvekslingen fra Midt-Norge, der det nå viser seg at en foreløpig bare har 0,9 TWh i underskudd, dvs, at vi nærmest er i balanse.

Vi avsluttet med å si at departementet forhåpentligvis ville ta hensyn til våre innvendinger i den videre vurdering. Saksbehandlerne opplyste til slutt at Ola Borten Moe snart ville komme på sluttbefaring til Fosen. Nå i ettertid vet vi at dette skjer mandag 3. september.


Illustrasjon (ikke helt nøyaktig) over vindkraftanlegg på Fosen som har fått konsesjon med tilhørende influensområde på 10 km:
– Sørmarksfjellet, B – Bessaker, R – Roan, H – Harbak, K – Kvendalsfjellet, S – Storheia og  V – Valsnesset
F – Kampflybase
Rød – 420 KV kraftlinje
Grønn – Influensområde (10 km) rundt anlegga og kraftlinja



Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...