lørdag 18. august 2012

Vindkraft er ikke en del av løsningen

Natur og Ungdom og Zero hadde eit lesarinnlegg i Nationen tidligare i august med overskrifta "Vindkraft er del av løsningen". Her seier dei mellom anna at klimaendringene er den største utfordringa verda står overfor i dag og at det viktigaste vi kan gjere for å redusere klimautsleppa er å slutte å bruke olje, kol og gass og begynne å bruke rein fornybar energi. Dei seier m.a. "Vindkraft gir små konsekvenser for natur hvis vindparken planlegges godt. Derfor mener vi at hensynet til naturmangfoldet må veie tyngst i planlegging og vurdering av parkene. Og en må skille mellom uopprettelige skader på landskap og naturmangfold, og midlertidig påvirkning av en vindpark." Videre seier dei: "Vi ønsker den rene kraften velkommen fordi den vil kunne erstatte den fossile energien vi i dag bruker så mye av, og gi store utslippsreduksjoner."

Leder Magnar Østerås hadde eit tilsvar på dette innlegget som kan lesast her:

Vindkraft er ikke en del av løsningen 

I alle fall er den ikke en del av løsningen slik vindkraftanleggene er tenkt plassert i uberørt, norsk fjellnatur. Nye 5 % av Sør-Trøndelag fylkes uberørte naturområder, såkalt INON- områder, vil bli nedbygd hvis NVE`s konsesjoner realiseres i Snillfjord og på Fosen. For de berørte kommuner er det mer dramatisk i og med at enkelte av dem mister de siste rester av INON- områdene.


Natur og ungdom og Zero hevder at inngrepene er ”midlertidig påvirkning” og har tydeligvis tro på at alle spor fort slettes hvis en tar ned møllene. For det første er det lite realistisk å tro at anleggene vil bli fjernet. For det andre vil det være en sensasjon hvis alle sårene i terrenget forsvinner. Storheia vindkraftanlegg, mellom Bjugn og Åfjord, vil for eksempel føre til at 1 000 da fjellnatur nedbygges, bl.a. med 70 km veg. Dette vil aldri bli en midlertidig påvirkning. Uberørt natur er en begrenset ressurs som må tas bedre vare på. Det er viktig ikke å miste troverdighet i miljødebatten slik NU og Zero kan gjøre ved å godta disse overgrepene mot naturen.

For oss vil tapet av natur få store konsekvenser, mens eksporten av vindkraft til utlandet bare vil utgjøre en mikroskopisk del av landenes totale kraftbehov. Det vil heller ikke være slik at eksporten automatisk reduserer bruken av kullkraft. Kvotesystemet for CO2 fører til at redusert utslipp et sted fører til høyere utslipp et annet sted. Skal en være realistisk, må en i tillegg regne med store klimagassutslipp fra de myrområdene som nedbygges til vindkraftverk. Dermed kan en si at klimagassutslippene forverres ved slik vindkraft. Klimaforandringene rammer like hardt uavhengig av om utslippene er oppført i de offisielle utslippsstatistikker. Staten passer imidlertid på å få med disse sparte CO2- og metan-utslippene når de overfører penger til bevaring av regnskog og torvmyr i Indonesia i regi av at en del av klimagassreduksjonen kan tas utenlands.

NU og Zero henviser til at dårlige støtteordninger har bremset utbyggingen av vindkraft. Det sies ikke noe om at vindkraft er den type kraftproduksjon som trenger mest støtte for å utvikles. Ville det ikke være smartere å bruke tilgjengelige ressurser på mer energieffektive løsninger, som i tillegg gir mange flere arbeidsplasser og er mer miljøvennlige?

NU og Zero nevner videre at en gallup viser klart flertall for vindkraftsatsing i Norge. Ville resultatet av gallupen blitt det samme, hvis spørsmålsstillingen hadde vært om en nærmest ønsket en sammenhengende rekke på 400 vindmøller langs hele Fosens vakre kyst?  Eller hvis spørsmålet var om en skulle bruke det vi forbrukere betaler i grønne sertifikater på den dyreste, mest arealkrevende og miljøfiendtlige løsningen?



Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...