onsdag 9. oktober 2019

Skadefelling av kjøttmeis


Miljødirektoratet har hatt på høring ny forskrift om skadefelling, om dødt vilt og om bruk av vilt i oppdrett,forskning og dyrepark (Viltforskriften). Dette forslaget samler 4 forskrifter i en. Vi i Fosen Naturvernforening har levert vår høringsuttalelse der vi har satt fokus på skadefellingsdelen av forskriften.

Og det er faktisk ikke tull det overskriften sier – forslaget som var på høring vil bl.a. gi den enkelte
Kjøttmeis 
Foto:Arne Reitan
“skadelidte” grunnleier lov til å foreta eller iverksette uttak av bestemte individ av hele 27 arter, deriblant kjøttmeis, dersom det er nødvendig for å stanse eller avverge vesentlig skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom. Om det er hekke- eller yngle-sesong spiller ingen rolle. Hva kan en kjøttmeis gjøre av skade – vesentlig skade?

En ny rapport avdekker omfattende fugledød. Det er ikke bare sjeldne fugler som er truet, men menneskelig påvirkning rammer også de mest tallrike og kjente artene. Fuglene er i krise sies det her. Når naturmangfoldet, fugler og dyr sliter kan vi ikke gjøre det lettere for “hvermannsen” å drepe levende vesener for sitt eget forgodtbefinnende. Da må det enkelte levende individ vernes om og vi må ikke se på våre medbeboere på kloden som et grunnleggende problem. Og for de som ikke ser gleden i en kjøttmeis så bør de i alle fall lære seg at alt henger sammen med alt – klarer ikke kjøttmeisen å overleve pga. f.eks. for lite insekter så kommer vi mennesker også til å slite.

I forslaget til forskrift kan den enkelte selv ta beslutning om skadefelling for en del arter, noen arten må du søke kommunen om lov og enda andre arter må du søke fylkesmannen om lov til å skadefelle. For den enkelte vil det bli vanskelig å forholde seg til den fremlagte forskrift – å huske om og hvor du skal søke for å få skadefelle akkurat denne fugl etter dette dyr. Derfor har vi foreslått å fjerne § - ene som gir den enkelte lov til selv å ta beslutning og der det må søkes til kommunen. Da blir regelverket ryddig å forholde seg til – skal du skadefelle en fugl eller et dyr må du søke fylkesmannen. I tillegg til en forenkling oppnår du at en instans med kompetanse kan vurdere søknaden og behovet for skadefelling i det enkelte tilfelle. Fylkesmannen innehar her en kompetanse som hverken den enkelte skadelidte eller den enkelte kommune innehar. I tillegg tvinges den enkelte til å formulere i søknad hvorfor skadefelling er nødvendig før skadefellingen skjer. Dette vil trolig ha preventiv effekt da det kanskje ikke er så enkelt å argumentere for hva en f.eks. pilfink har gjort for ugagn. Vi får dermed heller ingen søknader/henvendelser til kommunene vedrørende dette og dermed mindre arbeid her. På dette viset vil den enkelte fugl- og dyr få et større vern mot skadefelling enn i dag og myndighetene signaliserer at hvert individ har sin egenverdi. Og dette er viktig for å bygge de rette holdningene fremover og for å beskytte naturmangfoldet som trenger all den hjelp det kan få i disse tider.

Hele vårt høringsinnspill kan du lese her.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...