søndag 28. oktober 2018

Nasjonal ramme for vindkraft på land


I disse dager pågår det et arbeid med en nasjonal ramme for vindkraft på land. Vi i Fosen Naturvernforening har i den anledning sendt inn vårt innspill til NVE.

Vi har i mange år hatt fokus på de negative virkningene vindkraftutbygging har på vår vakre og viktige natur her på Fosen. Men vi har dessverre ikke nådd gjennom med våre synspunkter og store vindindustrianlegg er som vi alle vet allerede bygget / under bygging. Dette gjør vondt langt inn i hjerterøttene.

Siden  vårt arbeid alltid vil ha naturen i fokus, må vi komme med våre synspunkter når vi nå ser at det planlegges å anlegge industriparker over hele landet og enda flere på Fosen - med andre ord en naturødeleggelse i en dimensjon vi knapt har sett maken til. Og dette planlegges i en tid da fri, vill natur er et knapphetsgode.

Ser vi på NVEs analyseområde 25 som er Fosenhalvøya ser vi at så godt som hele Fosen ligger innenfor NVEs analyseområde og eksklusjoner (dvs. områder som er vurdert som uegnet eller sannsynligvis ikke er godt egnet for vindkraft) er det dessverre lite av i vårt område. Vi blir også uroet over at Fosen blir priset lavt med hensyn til produksjonskostnader.
Så godt som hele Fosen ligger innenfor NVEs analyseområde nr 25 og
eksklusjoner er det dessverre lite av i vårt område
.

Vi har i vårt innspill argumentert så godt vi kan mot denne storstilte raseringen av norsk natur generelt og Fosens natur spesielt. Våre argument gjelder i første rekke tapet av naturmangfold en slik storstilt utbygging vil generere. Arealendringer er den største trusselen mot naturmangfold og vindkraftutbygging er svært arealkrevende. Når du bygger ned et stykke natur tar du leveområdet fra alle de planter, dyr og insekter som lever akkurat der – de blir færre individer av disse artene. Det å stykke opp naturen slik at den blir mindre sammenhengende gjør også arter mer sårbare for å bli utryddet. De planlagte vindindustriområdene med alle tilførselsvegene i områder som ikke er bebygd av mennesker vil da fortrenge/fjerne individer og i tillegg gjøre de gjenlevende mer sårbare. Det vil være umulig å redde miljøet ved å bygge ned naturmangfoldet. Uten et velfungerende økosystem er kloden fortapt.

Natur og friluftsliv har stor betydning for folks helse. Skotske leger skal nå til og med kunne gi natur på resept. Fugletitting, strand- og fjellturer er medisinen leger på Shetland nå skal kunne gi sine pasienter med helsemyndighetenes velsignelse. Da er det en dårlig idé å bygge ned så store områder som her er tenkt. Allemannsretten gir alle lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Denne retten er truet av nedbygging og privatisering – tenk bare på den reduserte tilgangen til strandsonen vi har pga. nedbygging og privatisering her. En storstilt utbygging av vindkraftindustri som her planlegges vil ta store deler fra vår alles allemannsrett. For å ha en allemannsrett må det eksistere utmark å utøve den i. Blir en svært stor del fjernet som det her er snakk om, vil også presset på de gjenværende områdene øke. Dette vil igjen gå på bekostning av de som lever i utmarka til vanlig – mer forstyrrelser på fugle- og dyrelivet i de gjenværende områdene.

Hele vårt innspill kan leses her. Alle innspill i saken ligger her.

En liten ting til slutt: Du har sikkert hørt saken om at en liten gruppe finansfolk, advokater og storbanker har svindlet statskassen i en rekke europeiske land, deriblant den norske, for milliarder av kroner. Credit Suisse er en av aktørene i denne skandalen. Credit Suisse står også bak vindkraftutbygging på Fosen. Hvem er det vi selger våre vakre fjell til?


Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...