onsdag 20. juni 2012

Vindkraft – en trussel mot natur og arbeidsplasser

For de som ikke fikk med seg leder Magnar Østerås sitt leserinnlegg i Adresseavisen og Fosna-Folket i mai - gjengis det her:

I følge en artikkel under nyheter/økonomi i Adresseavisen 25.04.12 vil vindkraftutbyggingen på Fosen gi tusenvis av arbeidsplasser i ti år. Forutsetningen   for å få overskudd av vindkraft ifølge kraftselskapene, er at kraften kan selges langt dyrere enn i dag. Kraften må kunne tilbys det utenlandske marked via stadig flere utenlandskabler. Dette fører til kraftpriser som er mer lik de europeiske, dvs. dyrere enn i Norge nå. Økte produksjonskostnader vil bli resultatet. For aluminiumsindustrien, metallindustrien og kjemisk industri kan det bety tap av arbeidsplasser. Disse industriene eksporterer årlig for 120 mrd. kr. Arbeidsplasser trenger derfor ikke å være noe argument for mer vindkraft.
Åfjord - mot Storheia

Sarepta og SAE Vind argumenterer med at vindkraftanleggene fører til stor økning av antall arbeidsplasser og store ringvirkninger for samfunnene generelt. I følge Enova har vindkraftetableringer lav sysselsettingseffekt. Zero har regnet ut at det i driftsfasen kun gir 0,04 arbeidsplasser/MW installert effekt og i etableringsfasen 3 arbeidsplasser/MW. For Bioenergi er det oppgitt til 300 - 400 arbeidsplasser/MW. Roy Juan Carlos, universitetet i Madrid, har regnet ut at det fører til 4 arbeidsplasser tapt/MW pga dyr vindkraft til næringslivet og utflagging av bedrifter.

Fosen framstår i media som et attraktivt hytteområde på grunn av fin natur. Da virker det inkonsekvent at de kommunene som lokker med fin natur, samtidig ønsker kraftselskapene velkommen for å ødelegge den samme naturen. Fosen kan miste sitt gode omdømme og true arbeidsplasser innen turisme og utmarksbasert reiseliv. Vindkrafindustrien vil videre beslaglegge enorme arealer som er viktige for reindriftsnœringen. Områder med stor konflikt i forhold til reindrift og samiske interesser vil bli berørt. Dette er områder der det ikke vil være mulig å opprettholde omfanget av reindriften slik den drives i dag.

Midt-Norge hadde en nettoimport av kraft på vel 0,5 TWh siste kvartal. Importbehovet er kraftig redusert og er nå en brøkdel av hva som lå til grunn for fylkesdelplan vindkraft. Kraftsituasjonen er nærmest normalisert flere år før ferdigstillelsen av den nye 420 kV linja Ørskog – Fardal. Det er derfor grunn til å revurdere nødvendigheten av å bygge ned Fosen med vindmøller.

Kraftselskapene håper nå på å få sin del av de grønne sertifikatene til vindkraftutbygging. Imidlertid kommer vindkraft langt ned på lista når det gjelder miljøvennlighet og kostnadseffektivitet. NVE bør derfor prioritere de andre alternativene som gir mest igjen for investeringene. Og når det gjelder arbeidsplasser, bør en heller velge bioenergi og ENØK. Dette harmonerer også med økt satsing på bioenergi og utnyttelse av skog som klimatiltak i den nye klimameldinga. ENØK i bygg kan skape 20 000 jobber fram til 2020 og gi en besparelse på 12 TWh, noe som monner i forhold til fornybardirektivet. Vindkraft gir for lite igjen og framstår som en trussel mot både natur og arbeidsplasser.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...