mandag 2. desember 2019

Storheiasaken i Frostating lagmannsrett



Torbjørn Lindseth fra MOTVIND Norge
Foto: Magnar Østerås
Fosen reinbeitedistrikt møter motparten ved Fosen Vind og Statnett til ny rettsrunde i Frostating lagmannsrett i 11 dager nå i desember 2019. Fosen Vind består av Statkraft (52,1%), Trønderenergi (7,9%) og Nordic Wind Power (konsortium av Credit Suisse og BKW)(40%). Storheia vindpark har vært en omstridt utbygging. Fosen reinbeitedistrikt, sørgruppa, har om lag én tredjedel av sitt vinterbeite i området. Det handler videre bl.a. om erstatning fra Statnett vedrørende 420 kV kraftlinje.

Saken har først vært til behandling i Inntrøndelag tingrett der dom ble avsagt 28.06.2018. Reindrifta fikk ikke medhold, noe som førte til at saken ble anket til lagmannsretten. I denne omgang i lagmannsretten vil først ugyldighetsinnsigelsen bli prøvd og deretter erstatningsspørsmålet. I mellomtiden har også CERD, FN`s rasediskrimineringskomite anmodet om stans i anleggsarbeidet inntil saken er avgjort i rettssystemet, men dette har ikke regjeringen rettet seg etter. Saken er fortsatt til behandling hos CERD, men blir sannsynligvis satt på vent i påvente av ferdigbehandling i norske domstoler. Det forventes at rettsavgjørelsen i lagmannsretten, uansett utfall, senere blir anket inn for Høyesterett.

I forbindelse med starten av rettssaka i lagmannsretten ble det arrangert en demonstrasjon utenfor
Tinghuset i Trondheim der flere holdt appeller. Magne Vågsland, leder i Naturvernforbundet i
Christina Henriksen, Samerådets visepresident
Foto: Magnar Østerås
Trøndelag, holdt innledning med et sammendrag av saken og om Storheia som også tidligere var foreslått som kystnasjonalpark. Christina Henriksen, visepresident i Samerådet, pekte på CERD sin anmodning for ett år siden om stans i utbyggingen inntil saken var avgjort i rettssystemet. Kjell Derås fra Naturvernforbundet uttrykte sin vrede over storkapitalens ødeleggende virkning på natur og urfolkets rettigheter. Hele 15 av 18 vindkraftanlegg som bygges innen 2020 har også utenlandske eiere. Torbjørn Lindseth fra styret i aksjonsgruppa Motvind viste til en sammenhengende kjede av vindturbiner fra Smøla til Leka. Sturla Gabrielsen fra Naturvernforbundet i Åfjord fortalte om virkningen av utbyggingene i heimkommunen sin Åfjord og om klimagassutslipp fra alle myrområdene som nå ble nedbygd. Mathias Eilert Olsen fra Samisk ungdomsorganisasjon appellerte til stans i inngrep som førte til tap av beiteland for reinen. Det var også innlegg fra Folkeaksjonen mot vindkraft i Namdalen der det ble pekt på at det nå var bra at forslaget til nasjonal ramme for vindkraft ble lagt bort av regjeringa.

På første dag i rettsaken startet advokat Johan Fredrik Remmen (advokatfirmaet Haavind) for Fosen Vind sin prosedyre om hvor lite betydning inngrepene hadde for reindriftsnæringa. Senere vil advokat Andreas Brønner (Advokatfirmaet Brønner et co) prosedere for reindriftsnæringa med motsatt fokus om betydningen av bl.a. å miste Storheia og en tredjedel av beitelandet for sørgruppa med den virkning at drifta må reduseres tilsvarende. Det er å håpe at reindrifta denne gang får gjennomslag og at Storheia kan vinnes tilbake på et eller annet vis.

Fra rettssalen - Foto: Magnar Østerås

Det er flere organisasjoner som har tilsluttet seg støttemarkeringen foran tinghuset: Naturvernforbundet i Trøndelag, Fosen For Folket, Noereh - Samisk ungdomsorganisasjon, Norske Reindriftsamers Landsforbund, Fosen Naturvernforening, Naturvernforbundet i Åfjord, Norske samers riksforbund Ungdom (NSR-U), Samerådet og Motvind Norge. Markeringen ble avsluttet med kamprop «La fjella leve» til trommeakkompagnement.

Magnar Østerås


Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...