tirsdag 9. august 2016

Protestmarsj mot vindkraftplanene på Fosen

Lørdag 20. august 2016
Oppmøte ved den store parkeringsplassen på fylkesveg 715 i Austdalen like ved kommunegrensen til Åfjord
Avmarsj kl 12:00

Det er naturvernforbundet og den sørsamiske reindrifta som samarbeider om arrangementet - les mer her.
Utsikt fra Storheia

Fosen Naturvernforening oppfordrer alle til å delta på marsjen lørdag 20. august for å markere viktig motstand mot vindkraft på Storheia og Fosen, og for å vise vår støtte til reindriftsnæringas kamp for å beholde sine områder. 

Fosen Vind DA har fått konsesjon for bygging av 752,4 MW installert effekt på Fosen (Roan, Harbakk, Kvendalsfjellet og Storheia). Fosen Vind eies av Statkraft (hovedaksjonær), Nordic Wind Power (Credit Suisse m. fl.) og Trønderenergi. Totalt for utbyggingen nord og sør for Trondheimsfjorden vil det bli 240 km med tilførselsveier og anleggsveier, og det vil bli 250 km med høyspentledning. Storheia er den som blir desidert hardest rammet av denne utbygginga med sine 80 vindturbiner, hver med en høyde på knapt 150 m med rotorblad på topp. Til sammenligning rager Tyholttårnets antennetopp 120 m over bakken. Vi har heller foreslått at Storheia kan bli fylkets kystnasjonalpark.

Reindrifta på Fosen vil bli truet av nedlegging. Vindkraft og nett vil legge beslag på viktige reindriftsområder. Områder med stor konflikt i forhold til reindrift og samiske interesser vil bli berørt. Fosenutbyggingen vil umuliggjøre sørsamisk reindriftsnæring i et område opp mot 500 km2. I første omgang arbeides det rettslig med at Fosen Vind ikke skal få "tiltredelse" for å lage veg inn i området. Videre planlegges det å prøve utbyggingen i forhold til urbefolkningens rettigheter både i nasjonalt og internasjonalt rettssystem.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...