søndag 8. mai 2016

Ny 420 kV sentralnettlinje – en mulig ulovlig støtte til vindkraftutbyggingen

Fosen Naturvernforening har nå sendt en klage til ESA der vi ber ESA vurdere den støtten som tilbys vindkraftselskapene ved at Statnett bygger en ny 420 kV kraftledning gjennom Fosen, fra Namsos til Trollheimen. Vindkraftselskapene slipper å investere i eget kraftnett for å transportere kraften ut av området hvis Statnett bygger denne linjen. Kraftlinjen defineres da som sentralnett, og reglene er slik at dette da finansieres av forbrukerne. Dette betyr en ekstra støtte til vindkraftselskapene. Totalkostnaden for ny sentralnettlinje er nå anslått til 7,5 milliarder norske kroner (ca. 750 millioner EUR). Dette kan bety ca. 15 øre mer pr kWh. for kraftselskapene. En investeringsbeslutning for hele sentralnettlinjen vil antagelig ikke bli tatt før 2028. Det vil si at denne nye kraftlinjen vil antagelig ikke bli bygget før 2028. Det vil si at vindkraften, som er planlagt ferdigstilt innen 2021, ikke trenger denne linjen for å få transportert ut kraften.

I Artikkel 5 i Avtalen mellom Norge og Sverige om et felles marked for el-sertifikater settes det klare begrensninger til å kombinere el-sertifikater med annen støtte. Det er kun eksisterende ordninger som kan videreføres i kombinasjon med el-sertifikater. Dette betyr, etter vår vurdering, en tilleggsstøtte i tillegg til de grønne sertifikater. Det er i strid med Avtalen om felles sertifikatmarked mellom Sverige og Norge der det heter at sertifikat-støtten skal være den eneste og at den skal være tilstrekkelig. Igjen betyr det ellers en urimelig forskjellsbehandling i forhold til andre aktører og teknikker.

Samme forhold vil gjelde de planlagte endringer i avskrivningsregler for vindkraft. Dette vil føre til raskere skattemessig avskrivning enn det økonomiske verdifallet, noe som igjen vil bety en urimelig fordel i forhold til andre teknologier for kraftproduksjon/energiøkonomisering og for øvrig også generelt i forhold til avskrivninger  for andre saldogrupper og næringer. For et vindkraftverk på 15 MW vil det utgjøre subsidier på 338 millioner kr over 20 år ifølge Norwea.  Finans-departementet selv oppgir at de endrede avskrivningsregler vil bety et skattekutt på 600 millioner kr over 5 år. Det må i tilfelle kreves at samme vilkår gis til alternative kraftproduksjonstyper som vann, sol, bio og jordvarme.

I tillegg er det fremmet et forslag om at eiendomsskatt på vindkraftverk skal falle bort. Dette vil i så fall fungere som en annen type støtteordning med særregler for vindkraft.

Naturvernforbundet har også klaget saken inn for ESA - med en noe annen vinkel på saken – les mer her.

For de som er på facebook vil vi anbefale Fosen For Folket – en fjesbokgruppe som arbeider mot etablering av Europas største vindindustriprosjekt på Fosen. Her bygges det videre på alliansen mellom samer og miljøaktivister fra Folkeaksjonstida på Fosen.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...