torsdag 11. februar 2016

Tvilsom vindkraftinvestering på Fosen

Investeringsbeslutningen vedrørende eventuell vindkraftutbygging på Fosen er ventet i løpet av første kvartal i år. Vi i Fosen Naturvernforening argumenterer mot denne utbyggingen til mange parter – blant annet direkte til Credit Suisse. Vårt nyeste utspill rettet mot media kan du lese her:

Enkelte sentrale politikere som Marit Arnstad og Linda Hofstad Helleland, uttrykte sterk frustrasjon over Statkrafts beslutningsvegring i forhold til vindkraftsatsingen på Fosen sist sommer. Den samme holdningen ser vi hos lokale ordførere. Det ofres liten bekymring for tapt natur bare en sikrer seg arbeidsplasser. Andre vurderinger synes fraværende. Det ser ikke ut til at politikerne er bekymret for at dette blir en feilinvestering som ikke bare ødelegger naturen for alltid, men den vil også mest sannsynlig påføre investorene milliardtap. Mye tyder på at hensynet til lokale investeringer, arbeidsplasser og distriktspolitikk er det eneste som teller.

Hvis det mot formodning skulle bli noen avkastning av prosjektene, så blir det lite igjen til lokalsamfunnet. Det lokale kraftselskapet Trønderenergi oppgis å eie 5 – 10% av Fosen Vind. SAE
Frå Storheia Foto: Arne Reitan
Vind (Statkraft og Agder Energi) eier mest. Opp til 40% går til den sveitsiske storbanken Credit Suisse som er kjent for sin utradisjonelle pengehåndtering (hvitvasking og skjulte formuer). I tillegg planlegges det for vindkraftverk en omlegging av beskatningsreglene som reduserer kommunenes utbytte i betydelig grad.  

Det er stort sett røde tall hos investorene. Agder Energi har vedtatt å droppe vindkraftsatsingen, og de ønsker å kvitte seg med vindkraftprosjektet på Fosen. Statkraft har tapt 3 milliarder på et vannkraftprosjekt i Tyrkia som de nå trekker seg ut av. Regnskapet for 2015 viser et underskudd for Statkraft på 2,4 mrd. kroner. Aksjene til Credit Suisse har ikke vært så lave på 25 år. Det siste året gikk de ned 12%. Driftsresultatet for 2015 endte med et underskudd på 20,4 mrd. kroner, og de kutter nå 4 000 jobber. Årsaken er bl.a. at de har investert til alt for høye kostpriser.

Kraftmarkedet ser ikke lyst ut med stadig fallende sertifikatpriser og lave strømpriser. Norge har nå en nettoeksport på ca. 15 TWh eller 6 -7 ganger Fosenutbyggingen. Kraftoverskuddet i Norden anslås å bli på ca. 50 TWh i 2050. Fyllingsgraden øker gjennomsnittlig i Norge, og mer tilsig øker produksjonen. NVE regner med 12 TWh mer i året bare pga. økt tilsig frem mot 2050. I tillegg kommer varmere klima med mindre behov for fyring. Vi legger imidlertid merke til at statsminister Erna Solberg på Enova- konferansen uttalte at fornybarsatsingen bør ta en pause, og en må heller gå inn for energisparing som har et stort potensiale, og som i tillegg gir mange flere arbeidsplasser. Dette burde flere politikere vurdere i stedet for kontroversiell vindkraftutbygging i verdifull kystnatur.

Det kan ikke være vanskelig å forutse at en investering i størrelsesorden 15 – 20 milliarder for vindkraft er bortkastet bare grunnet økonomi. Da er heller ikke verdien av tapt natur medregnet. Det er heller ikke tatt med i beregningen kostnader for tilbakeføring av landskap og fjerning av installasjoner etter endt konsesjonstid. Det er i utgangspunktet uforståelig at politikere anbefaler en slik feilslått investering som vil være ødeleggende for kraftselskapene. I tillegg påfører det utbyggerne problemer med uløste arealkonflikter i forhold til reindrifta.


Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...