mandag 4. mars 2013

Ingen utbyttefest for Trønderenergi


Noen tanker om Trønderenergi sine planer om vindkraftsatsing på Fosen - av leder Magnar Østerås:

Varige lave strømpriser er utsiktene for kraftselskapet. Likevel lover selskapet utbytte til eierne ved å investere i ulønnsom vindkraft på Fosenfjellene. Trønderenergi og NTE ønsker gjennom deres selskap Sarepta å investere rundt 10 mrd. kroner i vindkraft her. Dette til tross for at NTE har tapt opp mot 1 mrd kroner allerede på vindkraft og at kraftselskapenes overskudd generelt er halvert bare på ett år. Bransjeorganisasjonen Energi Norge spår at den negative utviklingen fortsetter.

Det hevdes at elsertifikatene skal gjøre investeringene lønnsomme, men med den forventede lave kraftprisen og de stadig økende investeringsutgiftene, må en forvente et gigantunderskudd. Prisstigningen generelt og den ekstraordinære prisstigningen i anleggsbransjen spesielt vil ikke gjøre inntjeningen bedre. Byggindeksen er jevnt over dobbelt så høy som konsumprisindeksen, og lønnsstigningen er her til lands ca. 61 % høyere enn sammenlignbare land. Trønderenergi lokker med lokale arbeidsplasser for å få eierkommunene med på investeringene, men i realiteten havner ca. 75 % av kontraktene i utlandet og da spesielt til innkjøp av turbiner.

Det er også verdt å merke seg at i kraftselskapenes egne beregninger fra 2006, oppgis en kostnad pr. utbygd MW på 8,5 mill. Bare to år etterpå oppgir de samme selskapene en kostnadsstigning til 12,5 mill. pr. MW. Utbyggingen av Ytre Vikna vindpark er oppgitt til 13 mill. pr. MW. Ut fra disse tallene må en regne med at investeringskostnadene kommer til å øke 2 – 3 ganger fra 2006 til 2015, dvs.15 – 20 mill pr MW. På lignende måte ser en at kostnader til drift og vedlikehold vil bli tredoblet i samme periode. Så må en heller ikke glemme at det største tapet ikke er regnet med, nemlig tapet av den endelige resurs uberørt natur.

For å komme i balanse burde kraftprisen være minst dobbelt så høy. Elsertifikatene har ført til rekordmange søknader om utbygging av fornybar kraft. Det gir et enda større kraftoverskudd, og prisene presses ned i markedet. SSB har estimert at stat og kommune risikerer å tape 13 – 20 mrd. årlig på elsertifikatene. For den vanlige forbruker vil strømregningen likevel øke, og det skyldes i hovedsak den storstilte nettutbyggingen innenlands og til utlandet.

Fornybar energi øker for øvrig så sterkt utenfor Norge at det i perioder blir overskudd på kraft i land som Norge ønsker å eksportere til. I tillegg vil etablering av kapasitetsmarkeder i Tyskland og Storbritannia gjøre krafteksporten mindre lønnsom for Norge. Produsentene der vil få betalt for å holde kull- og gasskraftverk i beredskap for å levere når behovet melder seg. Flaskehalsinntektene ved disse pristoppene uteblir for norske kraftselskap.

Konsernsjef Ståle Gjersvold uttaler til media at det ikke er uproblematisk med vindkraftutbygging og nevner bl.a. reindriftsnæringen. Hele 25 % av ettervinterbeitet til sørgruppa i Fosen Reinbeitedistrikt går tapt hvis Storheia blir utbygd. Men Sørmarksfjellet, Roan, Kvenndalsfjellet og 420 kV kraftlinje berører også reindriften på en svært dramatisk måte. Kraftselskapene ville nok også ha protestert hvis porteføljen hadde forsvunnet på samme måte. Kraftselskapene og staten bør ta dette på alvor. Dette er i strid med folkeretten og ILO- konvensjonen for beskyttelse av urbefolkningen. Klimaforandringene vil i tillegg utgjøre en stadig større fare for nedising av vinterbeitene som nå på Svalbard og i Finnmark.
 
Vindkraft er en av de minst effektive energiformer, minst kostnadseffektiv, minst stabile og en av de verste for miljøet. Det skapes lite arbeidsplasser og kan til og med virke nærings-fiendtlig for enkelte andre næringer som er avhengig av arealene (naturbasert reiseliv, reindriftsnæringen osv). Vindkraftanleggene vil påvirke kulturverdiene og landskapsbildet negativt. Naturmiljø og INON-områder blir tilsidesatt til fordel for vindkraftindustrien. Tradisjonelt friluftsliv i uberørt natur vil bli en av de store taperne. Vindkraft i uberørt natur kan ikke regnes som ren, grønn energi pga støy, visuell forurensning, stråling, utslipp av klimagasser og ødeleggelse av en ikke fornybar natur. Dette er grunnen til at Trønderenergi og NTE heller bør investere de 10 mrd på annet vis.

I følge Regjeringas forventningsdokument av 24.06.12 heter det at utbygging av fornybar energi må skje uten at naturmangfold, landskapsverdier, kulturminner og kulturmiljø, friluftsliv, reindrift og andre samfunnsinteresser blir berørt på en uheldig måte. Regjeringen forventer at hensynet til inngrepsfrie naturområder uten tyngre tekniske inngrep (INON- områder) vektlegges i planleggingen. Flere av prosjektene på Fosen har ubrutte områder fra fjord til fjell.

Det er først og fremst en oppgradering av nett og vannkraftanlegg som gir mest energi igjen i forhold til innsatsen. Dette er også de klare vinnere når det gjelder miljøvennlighet. Derfor er det dette Trønderenergi må satse mest på. I følge forskningssenteret CEDREN vil kraftprodusentene få tilbake mellom 50 og 500 ganger mer energi gjennom den nominelle levetiden til et vannkraftanlegg, i forhold til hvor mye energi som gikk med til å bygge anlegget, utvinne og transportere råstoffet og drifte anlegget.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...