søndag 20. januar 2013

Gjenbruk av asfalt i Rissa sentrum



I høst mottok Fosen Naturvernforening en bekymringsmelding i forbindelse med gjenbruk av gammel asfalt fra FV 717 mellom Sundbrua og Sundkrysset i Rissa kommune. Oppsmuldret masse fra vegbanen ble kjørt i store mengder til underlag mot leir og jord langs den nye gang- og sykkelveg som er under bygging mellom Rissa sentrum via Sundkrysset og til Langsand.

Den nye gang- og sykkelvegen som er under
bygging fra Sund mot Rissa Sentrum
Fosen Naturvernforening sende da en forespørsel til Fylkesmannen i Sør-Trøndelags  miljøvernavdeling for å få svar på om det er forsvarlig å gjenbruke gammel asfalt på denne måten eller om gammel asfalt kan inneholde farlige stoffer og ikke bør gjenbrukes som fyllmasse. I svaret sa fylkesmannen bl.a.:"Så lenge asfalten er nyere enn fra 1970 så skal dette i utgangspunktet gå bra. Dersom asfalten er eldre, så skal det testes for tjære. Det er også fastsatt en del grenseverdier i forbindelse med dette. Det eksisterer også relativt enkle metoder for å detektere tjære i asfalt, hvor man benytter en spraytest med en bestemt maling og UV lys. Skal man ha en sikker identifikasjon skjer det ved prøvetaking".

På bakgrunn av dette svaret valgte naturvernforeninga å henvende seg til Statens vegvesen for å få en bekreftelse på at riktig prosedyre var fulgt i denne saken.

I svaret fra vegvesenet heter det:"Viser til svar fra fylkesmannes miljøvernavdeling der det framgår at asfalt lagt etter 1970 ikke er problematisk å gjenbruke i anlegget. Vedlegger dokumentasjon fra vårt arkiv som viser at FV 717 ble asfaltert første gang i 1977".

Med dette avsluttet Fosen Naturvernforening saken.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...