onsdag 15. januar 2014

Kampflybasen – tidenes forsvarstabbe


Fosen Naturvernforenings leder, Magnar Østerås, hadde den 13. januar og 14. januar et leserinnlegg i Nationen og Adresseavisen vedrørende kampflybasen på Ørlandet. Dette kan også leses her: 


Dagens F 16 jagerfly skal erstattes med opp til 52 nye F 35 JSF kampfly til en levetidskostnad på 230 mrd., dvs. en kostnad pr. flytime på 1 mill. Konsekvensutredningen skal dokumentere hvordan miljø- og samfunnshensyn kan ivaretas. Formålet med en konsekvensutredning er å finne ut om en etablering kan finne sted og på hvilke vilkår det kan gjøres.

Fordeler og ulemper skal nå veies opp mot hverandre. Ulempene er mange og alvorlige selv om direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg bagatelliserer virkningene. Det er ikke bagateller når 36 gårdsbruk må fraflyttes, og våningshus jevnes med jorden fordi de ligger i rød støysone. Det forsvinner like mye dyrkajord som det årlig blir omdisponert i hele Norge. Mens det i 2003 var 1,9 mål fulldyrka jord pr. innbygger, var dette i 2013 redusert til 1,59 mål.  Flyaktiviteten vil i tillegg påvirke ulike typer husdyrhold på en uheldig måte med bl.a. lavtflyginger ned til 60 m, noe som kan skape panikksituasjoner for dyr med dødelig utgang.

Nesten 100 boliger må innløses, og i tillegg må opp mot 300 boliger i gul støysone etterisoleres. Kampflyrapporten beskriver at 180 000 mennesker kan bli berørt av støyforurensning.

Flere av de viktige våtmarksområdene med Ramsarstatus får stor negativ påvirkning av støy og høy flyaktivitet. Halvparten av naturreservatet Grandefjæra vil bli liggende i rød sone, og medregnet gul sone vil det ugjøre 80 %. Nytt flymønster fører til en ytterligere forverring for Grandefjæra (21 km2). Mange rødlistede fugler vil bli fjernet i flysikkerhetsøyemed. Dobloug uttalte nylig til media at Forsvaret har veldig gode rutiner for fuglefjerning. Det foreligger planer om å finne erstatningsområder for fuglene, men i praksis vil det nok bli vanskelig å ”skilte om nytt flymønster” for fuglene.

Formålet med fredningen er å bevare det rike fuglelivet og fuglenes livsmiljø i området, særlig av hensyn til rastende vadefugl. Disse vernebestemmelsene vil etter vårt skjønn ekskludere Ørland som kampflybase, og dermed kan en si at den Strategiske konsekvensutredning som er foretatt, ikke har vært kvalitetsmessig god nok som grunnlag for Stortingets vedtak. I alle fall må dette føre til sterke begrensninger i aktivitet i store deler av året, og et langt mindre antall fly enn planlagt. Dette bør tydeliggjøres i pågående konsekvensutredning.

I viktige naturområder er fremmed lyd i prinsippet uønsket. Anbefalingene i gjeldende retningslinjer for støyvurdering i arealplanleggingen er helt ned til 35 – 40 dB. Kommunen har i sin arealplanlegging plikt til å ivareta viktige naturområder og innføre grønne soner som skal skjermes mot støy. Naturreservatet skal ikke ligge i sone over smertegrense som planlagt her. De nye kampflyene vil støye 3 ganger mer enn de gamle, og når en i tillegg får større flyaktivitet, vil dette ramme lokalsamfunnet hardt. Alliert trening kommer i tillegg.

Enkeltvurderinger innen temaene jordvern, friluftsliv, støyforurensning, natur- og kulturlandskap, fuglevernområder og samfunnsøkonomi skulle tilsi en revurdering av både basevalg og basestørrelse. En sumvurdering av alle temaene burde være enda klarere. Når en samtidig vet at ca. 40 % av teknisk personell har sluttet i Bodø, uten at de ønsker å flytte til Ørland, sier der det seg selv at hele basestrukturen må endres.

Vindkraft på Fosen

Skjerlona og Lonen i bakgrunnen - slik det en gang var før utbygginga   (Foto: Arne Reitan) Fosen Naturvernforening har i mange år kjempet f...